Systeemcamera’s van Olympus

Olympus is een van de eerste fabrikanten die zich volledig richt op de markt van de systeemcamera’s. Zij hebben daarom een uitgebreide collectie van spiegelloze camera’s die voor elke doelgroep geschikt is.

Om een juiste afweging te kunnen maken welke camera het beste bij past is het handig om te weten wat de verschillen tussen de verschillende systeemcamera’s van Olympus. De modellen lijken vaak veel op elkaar en verschillen soms maar 1 letter in de serie.

Olympus heeft een onderscheid gemaakt op basis van de ervaring van de fotograaf. Om iedereen betaalbaar kennis te laten maken met de camera hebben ze PEN lijn ontworpen.

Voor de gevorderde beginner oftewel de semiprofessionele fotograaf hebben ze de OM-D lijn ontwikkeld. Deze serie is vanzelfsprekend ook een stuk duurder dan de Pen serie.

Olympus PEN

De Olympus PEN richt zich op de beginnende fotograaf en heeft 3 verschillende modellen anno 2014. Alle toestellen in deze serie hebben dezelfde Live MOS sensor die we ook terugzien bij de OM-D serie. De goedkoopste versie van de PEN serie is de PEN E-PM2.

De M staat voor MINI en is ook de kleinste van formaat in de PEN serie. Het heeft in principe dezelfde functies als de iets grotere E-PL5 en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, zilver en rood. Het heeft echter geen kantelbaar LCD scherm.

Olympus PEN E-PL5 systeemcameraDe PEN E-PL5 (ook wel Lite genoemd) is iets groter dan de mini en heeft wel een kantelbaar scherm. Verder heeft het dezelfde specificaties.

De top camera in dit segment is de E-P5 en beschikt net zoals de andere Pen systeemcamera’s over 16 megapixels. De camera heeft een prachtige retrolook en is voorzien van een kantelbaar LCD scherm. De afwerking van dit toestel is degelijk en zeer fraai. Ga je voor de looks in dit segment dan is dit zeker de winnaar.

Wil je echter meer doen in de fotografie dan is de OM-D serie een logische stap.

Olympus OM-D

Ook in deze serie beschikken de fotocamera’s over een Live MOS sensor. De processor is echter krachtiger waardoor er meer rekenkracht is en dus sneller fotograferen mogelijk maakt.

Olympus OM-D E-M10 systeemcameraDe goedkoopste camera is de OM-D E-M10. Deze camera heeft een prachtige retro look en elektronische zoeker. Tevens is deze camera ook de kleinste in deze serie en het meest recent.

De Olympus OM-D E-M5 heeft een klassiek ontwerp en beschikt over een spatwaterdichte behuizing en een OLED kantelbaar scherm. Deze camera is iets groter dan zijn kleine broertje maar is daarentegen een stukje sneller qua processor.

De OM-D E-M1 is de duurste in de serie van Olympus en kan zich goed meten met diverse spiegelreflexcamera’s. Een mooi en handzaam formaat maar wel de prestaties van een professionele camera.

beheerder Auteur