Samsung NX300M

samsung nx300m systeemcamera bruinSamsung heeft na de introductie van de NX300 een opvolger die door het leven gaat als de Samsung NX300M.

Deze camera heeft de M van Mirror omdat het kantelbare AMOLED scherm 180 graden gekanteld kan worden zodat je jezelf ziet om een ‘selfie’ te maken.

Tegenwoordig bijna een must hoewel het de vraag is of dit bij echte camera’s ook noodzakelijk is.

Sensor Samsung systeemcamera’s

Het Koreaanse Samsung heeft er voor gekozen om voor de NX serie dezelfde sensor te gebruiken. Het gaat hier om een APS- CMOS sensor met 20,3 megapixels. Samsung heeft één van de grootste sensors als we het vergelijken met bijvoorbeeld Nikon of Olympus.

Het ISO-bereik loopt van de NX300M gaat van 100 tot 25600 ISO. Bij een ISO van800 blijven de foto’s vrijwel volledig vrij van ruis. Bij een ISO van 1600 zie je de foto al iets korreliger worden dat je in sommige gevallen kan storen.

Bij ISO 3200 is er meer ruis zichtbaar en dan is het de vraag of je dit acceptabel vind of niet. Persoonlijk vind ik het nog kunnen maar bij ISO 6400 ligt mijn grens.

ISO 12800 en 25600 gebruik ik dan ook zelden  en geef teveel ruis. Toch zal je deze hoge ISO waarden meestal niet nodig zijn.

Focussnelheid

De camera is sneller met autofocussen dan zijn voorgangers (NX200/210) door een nieuw ontwikkeld systeem. Dit hybride-autofocussysteem combineert contrastautofocus met fasedetectie-autofocus, wat mogelijk is door speciale pixels op de CMOS sensor.

Toch is wat betreft de snelheid van scherpstellen, deze camera niet de allersnelste. De Olympus en de Nikon stellen sneller scherp. Desalniettemin is het een hele verbetering ten opzichte van de vorige modellen.

Standaard objectief

Wanneer je de Samsung NX300M koopt krijg je daar de kitlens bij van 16-50mm. Deze lens heeft een ingebouwde beeldstabilisatie en heeft een zeer stille focus motor. De foto’s zijn goed scherp in het midden, vooral bij 28mm, maar bij 50mm merk je wel enige onscherpte aan de randen.

Over het algemeen kan gezegd worden dat het een zeer goede kitlens is met een relatief groot bereik. Met 16mm beschik je daarnaast over een redelijke groothoek.

Kwaliteit van de foto’s

Over het algemeen biedt de NX300M goede foto’s, met name bij onderbelichte foto’s die je vaak met behulp van software (Lightroom) kunt corrigeren.

Overbelichte foto’s zijn echter niet altijd te redden, vooral tot 2 stops niet. Mijn advies is dan ook om eerder te kiezen voor een onderbelichte foto dan teveel licht.

Extra functies

De Samsung NX300M beschikt over WiFi en 180 graden kantelbaar AMOLED scherm met touchscreen.

Voordelen

[yes_list]

  • 180 graden kantelbaar AMOLED scherm
  • degelijke behuizing
  • grote sensor

[/yes_list]

Nadelen

[no_list]

  • snelheid
  • ruisprestaties

[/no_list]

Video review NX300M

Samsung NX300M kopen?

Ben je overtuigd van de prestaties van de Samsun NX300m en wil je een systeemcamera kopen? Hieronder vind je de beste deal om de fotocamera te kopen. Voor € 599,- koop je dit toestel bij Bol.com, hier krijg je de kitlens bij van 16-50mm.

Nu Kopen voor € 599,-
Samenvatting

beheerder Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *