Panasonic Lumix DMC-GM1

Panasonic Lumix DMC-GM1Panasonic heeft weer een nieuwe systeemcamera met het Micro four-thirds systeem (4/3) geïntroduceerd.

Het gaat ditmaal om de Panasonic Lumix DMC-GM1 die een prachtige retrolook heeft met veel metaal en een leer-look afwerking.

Deze camera valt gezien de specificaties eigenlijk in de groep instappers, echter is de prijs iets hoger dan vergelijkbare camera’s.

Nu Kopen

Bediening van de camera

De GM1 heeft geen zoeker waardoor je alleen via het LCD scherm je foto’s kunt maken en bekijken. Het beeldscherm is van hoge kwaliteit en kan van vele hoeken bekeken worden. Helaas is het scherm niet kantelbaar. Wel is het voorzien van een goed touchscreen die goed reageert op aanrakingen.

Het ontbreken van een kantelbaar scherm is in deze een echt gemis als je bijvoorbeeld laag bij de grond een foto wilt nemen.

De knoppen van de camera zijn over het algemeen goed bereikbaar, maar het meest prominente besturingselement het toestel is toch wel het touchscreen.

Autofocus van de camera

De Panasonic Lumix DMC-GM1 heeft een snelle en stille autofocus. De autofocus is nauwelijks ‘aan het pompen’, oftewel zoeken naar de goede scherpstel afstand. De software van de GM1 maakt het makkelijk om snel, maar ook nauwkeurig te focussen. Het heeft een ’tracking-AF’-functie, die het onderwerp waarop je scherp stelt, continu in focus houdt. Voor het nog preciezere werk zit er op de camera het zogenaamde ‘focus-peeking’ ingebouwd. Deze werkt als een soort vergrootglas, waardoor je duidelijk kunt zien of het onderwerp dat je scherp wilt hebben, wel echt scherp is. De autofocus werkt daarnaast ook erg goed bij filmen.

Sensor

De GM1 beschikt over een Live MOS sensor met 16 megapixels. De sensor is zoals we gewend zijn een 4/3 systeem wat inhoudt dat de afmetingen 17,3 x 13 mm zijn. Deze sensor zien we ook terug bij de toestellen van Olympus. In tegenstelling tot de Olympus scoort de GM1 minder bij een hoge ISO. Bij een ISO van 3200 worden de foto’s minder scherp en is er meer ruis te zien.

Objectieven

Omdat Panasonic en Olympus dezelfde vatting gebruiken kun je de lenzen van elkaar gebruiken. Hierdoor heb je een groot scala aan lenzen die bijna vergelijkbaar is met een spiegelreflex camera. Het objectief dat wordt meegeleverd (kitlens) heeft ingebouwde beeldstabilisatie en een focus afstand van 12-32mm en is vergelijkbaar met een 24-64mm equivalent van de spiegelreflex.

Software en effecten

Omdat de GM1 zich richt op de beginnende fotograaf is er voor gekozen om door middel van software diverse foto effecten toe te voegen. Zo zijn er maar liefst 22 filters die je kunt gebruiken als fotograaf.

Voordelen Panasonic Lumix DMC-GM1

[yes_list]

  • stevige behuizing en compact
  • snelle autofocus

[/yes_list]

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen van deze fotocamera.

Nadelen

[no_list]

  • bij hoge ISO onscherpte
  • geen kantelbaar LCD scherm

[/no_list]

Video review Panasonic Lumix DMC-GM1

https://www.youtube.com/watch?v=zVPODRpNUuI

Samenvatting

beheerder Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *