Olympus OM-D E-M5

Olympus OM-D E-M5 2014 systeemcameraDe Olympus OM-D E-M5 bestaat al enige jaren (sinds 2012) en was de eerste serieuze systeemcamera gericht op professionals.

In de jaren 70 van de vorige eeuw werd de eerste analoge Olympus OM-camera geïntroduceerd . De analoge toestellen verschenen in vele mogelijke varianten. Met de digitale systeemcamera, de OM-D E-M5, blaast Olympus de serie nieuw leven in.

De retro-behuizing is voorzien van afdichtingen waardoor het spatwater dicht is. Ook de bijbehorende grip van de camera en de nieuwe 12-50mm f/3.5-6.3 zoom zijn weersbestendig, waardoor je in slechte omstandigheden op pad kunt met je fotocamera.

Nu Kopen voor € 899,-

Body Olympus OM-D E-M5

Het is misschien een kwestie van smaak maar de retro look van deze camera vind ik persoonlijk erg smaakvol en is erg klassiek. Aan de achterzijde van de body heeft Olympus gekozen om een soort ‘thumbs up’ te plaatsen. Dit is een stukje materiaal dat uitsteekt, waar je je duim tegenaan kunt klemmen voor een betere houvast. Voor Leica-camera’s en de Fuji X100 bestaat dit al in de vorm van een accessoire die als optie erbij kunt kopen.

Daarnaast beschik je over een elektronische zoeker waarmee je het echte fotografen gevoel krijgt en goed je compositie kunt bepalen.

Beeldstabilisatie in de body

De E-M5 heeft beeldstabilisatie in de body. Dit houdt in dat er een uniek vijfassige beeldstabilisatiesysteem de mooiste foto’s geeft. De meeste gestabiliseerde sensoren kunnen trillingen over de horizontale en verticale as corrigeren.

De OM-D doet daar nog een flinke schep bovenop met de 5 assen.

olympus-OM-D E-M5 beelstabilisatie

Door de beeldstabilisatie kun je tot maar liefst 5 extra stops extra fotograferen. De foto’s van deze camera zijn echt een lust voor het oog.

Professionele Functies

Bij een semi-professionele camera mag je ook de nodige functies verwachten. Dit toestel zal je ook zeker niet teleurstellen met de verscheidenheid aan functies. Olympus staat bekend om de vele instelmogelijkheden op haar fototoestellen en de OM-D is daar zeker geen uitzondering op.

De camera heeft vele menuopties en aangepaste functies. Weet je eenmaal alles te vinden, dan kun je de camera compleet naar jouw eigen wens instellen. Van de draairichting van de wieltjes tot de functie van de filmknop.

Boven- en achterop de camera vind je een Fn-knop, voor een functie naar keuze. Die achterop de camera is bijvoorbeeld in te zetten voor het vastzetten van de belichting (ae-lock), daarvoor ontbreekt een standaardknop. Naast de vele instelbare knoppen kun je de camera ook via het touchscreen bedienen. Het ‘Live SCP’-snelmenu is daar zeer geschikt voor. In dit overzicht krijg je de meest gebruikte functies voorgeschoteld. Met je vinger selecteer je een functie, door aan het voorste draaiwieltje te draaien verander je de waarde.

Beeldkwaliteit

Het belangrijkste van een fotocamera is natuurlijk de kwaliteit van de foto’s. Voor het simpele poin-n-shoot werk krijg je prima foto’s uit de E-M5. Olympus heeft voor dit model een compleet nieuwe 16-megapixelsensor uit de kast getrokken en de resultaten zijn opzienbarend. Er wordt nog steeds gewerkt met Micro four third systeem als sensor. Deze sensor is qua grootte een middenklasse vergeleken met andere systeemcamera’s.

Op gebied van ruisprestaties en details kan de chip zich meten met de 16-megapixelsensor in de zeer goed presterende Sony NEX-5N.

De fotoresultaten zijn zichtbaar beter dan die van de Panasonic GX1, die eveneens een 16-megapixelsensor met dezelfde afmetingen heeft.

Als we kwaliteit vergelijken met het kleine broertje (PEN camera’s) zijn de verschillen flink. Ondanks het gestegen aantal pixels presteert de nieuwe sensor stukken beter (dit zien we ook in de prijsstijging). Dat wordt nog veel duidelijker als je naar het dynamisch bereik gaat kijken; de OM-D scoort zeer indrukwekkend. Schaduwdetails en hooglichten blijven goed behouden in elke situatie.

In de RAW-bestanden zit zeer veel detail, de nieuwe Olympus mag meedoen met de betere aps-c-camera’s op dit vlak. Zeker ten opzichte van de vorige generatie systeemcamera’s is dit een grote stap voorwaarts.

In de praktijk zien we op ISO 800 wat korrel verschijnen, vanaf ISO 1600 komt daar kleurruis bij kijken. Die is echter eenvoudig weg te werken met een raw-converter. De resultaten blijven tot ISO 6400 dan goed gebruikbaar. Er blijft korrel zichtbaar na het wegwerken van de kleurruis, maar ook details blijven behouden.

Op de hoogste ISO-waarden van 12.800 en 25.600 gaat de detaillering flink omlaag. Deze waarden kun je beter ontwijken of alleen gebruiken voor kleine afdrukken en webafbeeldingen.

Snelheid van de OM-D E-M5

Met de komst van de Pen E-P3 systeemcamera schroefde Olympus de snelheid van de contrast-autofocus flink op. Deze systeemcamera van Olympus presteert nog beter.

Met maximaal 9 beelden per seconde (9 fps) is dit toestel bovendien erg snel. In deze stand kun je echter niet continu scherpstellen op het onderwerp. Wil je wel continu autofocus gebruiken, dan moet je genoegen nemen met 4.2 fps, nog steeds een respectabele snelheid. Bovendien weet de camera dit aardig lang vol te houden, je kunt met deze snelheid 15 foto’s maken in raw-kwaliteit voordat de buffer volloopt en de snelheid daalt. De batterij is goed voor zo’n 330 foto’s.

Is dat niet genoeg, dan kun je een extra accu kwijt in de optionele batterijgreep en komt het totaal op 650 beelden.

Kantelbaar scherm

Deze camera beschikt over een kantelbaar touchscreen. Je kunt het scherm niet volledig kantelen zoals bijvoorbeeld bij de Samsung NX300M.

Olympus OM-D E-M5 kantelbaar scherm

 

Voordelen

[yes_list]

  • grote keus aan objectieven
  • stevige body
  • goede beeldkwaliteit
  • spatwaterdicht

[/yes_list]

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen van deze camera.

Nadelen

[no_list]

  • touchscreen niet volledig kantelbaar

[/no_list]

Olympus OM-D E-M5 systeemcamera kopen?

Ben je enthousiast geraakt om deze prachtige systeemcamera te kopen? Hier vind je de beste deal om deze camera voor een voordelige prijs te kopen.

Nu Kopen voor € 899,-

 

beheerder Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *