Olympus OM-D E-M1

olympus OM-D E-M1De absolute top systeemcamera van Olympus is de OM-D E-M1. Deze camera is het tweede model in de OM-D-serie en komt boven de in 2012 geïntroduceerde E-M5, die in het programma blijft.

De camera is verkrijgbaar van € 1.499,- inclusief kitlens 12-50mm.

Nu Kopen voor € 1.499,-

De OM-D-camera’s van Olympus hebben een klassieke retro uitstraling. In vergelijking met de E-5, de semiprofessionele spiegelreflex die wordt afgelost door de nieuwe camera, is de Olympus E-M1 een behoorlijk stuk kleiner en lichter.

Toch is de E-M1 groter en zwaarder dan de PEN-camera’s. De doelgroep wil immers wel een kleine camera, maar ook voldoende ruimte voor vingers en voldoende gewicht om de camera stil te kunnen houden. De camera is net als de OM-D E-M5 en E-5 via rubberafdichtingen beschermd tegen spatwater, stof en zand, en hij blijft ook werken als het tien graden vriest.

Je kunt zelf tot 45 meter onder water gebruik maken van deze camera met een optioneel onderwaterhuis.

Body en functies

De body van dit prachtige fototoestel is gemaakt van een magnesiumlegering en stroeve rubberbekleding, Hierdoor voelt de camera degelijk en stevig aan in de hand. Er zit een relatief forse grip op waardoor je de camera goed kunt vasthouden. Je kunt optioneel een greep voor een extra batterij kopen waardoor je nog meer grip hebt.

Er zit een elektronische zoeker op dit toestel. De zoeker heeft weinig problemen met het hoge contrast van bijvoorbeeld een zonnige dag. Met maar liefst 2,36 miljoen beeldpunten heb je een ontzettend goed beeld als je door de zoeker krijgt, bijna vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera.

Op de achterzijde vinden we verder een LCD scherm die uitklapbaar is en voorzien van touchscreen. Je kunt via dit scherm op elk gewenst punt scherpstellen en afdrukken.

Op de bovenzijde van de camera vinden we een handig draaiwiel met de bekende functies en fotostanden zoals P,A,S en M. Tevens is er een tweede instel wiel aanwezig. Via een schakelaar naast de zoeker kun je de functie van de wielen ook nog eens aanpassen. In eerste instantie mis je aparte knoppen voor bijvoorbeeld de lichtgevoeligheid (ISO-waarde), de lichtmeetkarakteristiek en het transport. Je kunt deze zaken echter snel instellen via het lcd-scherm. Je kunt daarnaast ook zelf functies aan bijna alle knoppen toewijzen, zelfs aan bijvoorbeeld de film-startknop.

olympus OM-D E-M1 bovenzijde

4/3 Sensor

De Olympus OM-D E-M1 heeft een nieuwe 16 megapixel micro fourthirds sensor. Deze combineert fase- en contrastautofocus, zodat je met een adapter ook de oude ‘reflex’ fourthirds objectieven kunt gebruiken. Voor een optimaal gebruik van de compacte body klik je daar natuurlijk de kleinere micro fourthirds objectieven op.

Bijkomend voordeel daarvan is een groter aantal focuspunten dat een groot deel van je beeldoppervlak beslaat. De contrast-autofocus van de Olympus is snel en ook bij weinig licht betrouwbaar. Bij het volgen van snel bewegende onderwerpen, autofocustracking, schakelt de body over op fasedetectie.

Beeldkwaliteit

Zoals we gewend zijn van Olympus is de beeldkwaliteit zeer goed. Voor camera’s in dit segment is natuurlijk ook een vereiste. Met een Live MOS sensor en TruePic VII-beeldverwerking krijg je prachtige foto’s.

Er is echter één nadeel van de 4/3 sensor. Doordat deze sensor iets kleiner is dan bijvoorbeeld de APS-C sensoren kun je minder makkelijk het gewenste scherptediepte effect krijgen.

Door de ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie heb je bijna nooit meer bewogen foto’s. Dit houdt in dat er een uniek vijfassige beeldstabilisatiesysteem de mooiste foto’s geeft. De meeste gestabiliseerde sensoren kunnen trillingen over de horizontale en verticale as corrigeren.

De OM-D doet daar nog een flinke schep bovenop met de 5 assen.

olympus-OM-D E-M1 beelstabilisatie

Concurrenten

Zoals je kunt lezen is dit een zeer goede systeemcamera maar hoe verhoudt deze camera zich tot de concurrenten? In dit segment zijn onder andere de Fujifilm X-T1 en de Sony A7 de naaste concurrenten.

Wat betreft snelheid is de OM-D E-M1 de snelste van deze 3 met maar liefst 10 fps. De A7 en de X-T1 hebben echter een grotere sensor waardoor je nog meer scherptediepte kunt creëren.

Maar vergis je niet, ook de sensor van de E-M1 is geen verkeerde en meet zich zeker met de kwaliteit van de spiegelreflexcamera’s.

Hou je van retro en klassiek dan zit je bij de E-M1 en de X-T1 goed.

Sony heeft een iets modernere body en is de kleinste van deze 3. De Sony A7 heeft echter een fullframe sensor waardoor je ook veel andere objectieven kunt gebruiken via een adapter.

De keuze die je maakt zal gebaseerd zijn op de prijs en de looks. Qua kwaliteit doen de camera’s niet voor elkaar onder.

Voordelen

[yes_list]

  • grote keus aan objectieven
  • stevige body
  • goede beeldkwaliteit
  • spatwaterdicht

[/yes_list]

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen van deze camera.

Nadelen

[no_list]

  • touchscreen niet volledig kantelbaar

[/no_list]

Olympus OM-D E-M1 Kopen?

Deze prachtige systeemcamera is verkrijgbaar vanaf € 1.299,- (alleen body) en voor € 1.499,- inclusief kitlens. Met deze systeemcamera zul je zeker geen miskoop doen en ongetwijfeld prachtige foto’s maken.

Nu Kopen voor € 1.499,-

 

beheerder Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *