Nikon 1 V3

nikon 1 v3 systeemcameraNikon heeft een nieuwe systeemcamera uitgebracht dat een echte snelheidsduivel is. De Nikon 1 V3 is één van de allersnelste systeemcamera’s op het moment met maar liefst 20 foto’s per seconde.

De V-serie van Nikon is in de markt gezet als het vlaggenschip voor dit merk. We kennen Nikon vooral om hun goede spiegelreflexcamera’s en hun kwalitatief zeer goede objectieven.

Nu Kopen voor € 969,-

Wat brengt de Nikon 1 v3 ons in 2014?

Met een framerate van maar liefst 20 fps maak je 20 foto’s per seconde in volledige autofocus. Dit is ontzettend snel en is mede mogelijk gemaakt door het compleet nieuwe autofocussysteem. Nikon heeft een focussysteem met maar liefst 171 scherpstelpunten, waarvan er 105 van het type fasedetectie. Wanneer je een onderwerp wilt volgen dat volop in beweging kun je bijna altijd scherpstellen door de vele focuspunten.

CX sensor

Helaas heeft Nikon nog steeds gekozen voor hun eigen CX sensor. De Nikon 1 serie is gebouwd rond het relatief kleine CX-sensorformaat. Voor de  compactheid van de camera heeft dat grote voordelen, de kleine diameter van de objectieven en de ultrasnelle burstrate.

Dat die beperkte grootte van de sensor de kwaliteit van de beelden wat beperkt, zal de liefhebbers van dit soort compacte camera’s iets minder interesseren. Toch merk je dat er ten opzichte van systeemcamera’s met een grotere sensors veel minder scherptediepte is.

Body en kitlens

De Nikon 1 V2 zag er nog uit als een kleine spiegelreflex, inclusief een stevige grip en ingebouwde elektronische zoeker. Helaas heeft de V3  een beduidend dunnere handgreep en werd de elektronische zoeker wegbezuinigd.

Gelukkig is er wel een batterijgrip voor meer houvast en power, vooral bij de wat langere en zwaardere objectieven is dat fijn. Een high-res elektronische zoeker is optioneel; eigenlijk had ik die bij dit topmodel gewoon standaard in de body verwacht.

Je krijgt de 10-30mm kitlens er standaard bij wat in principe voldoende is voor de dagelijkse foto’s. Met 18 megapixels heb je voldoende resolutie om afbeeldingen groot af te laten drukken. De standaard uitvoering is verkrijgbaar vanaf € 969,- wat best wel aan de stevige prijs is vind ik persoonlijk.

nikon 1 v3 bovenkant draaiwiel

De camera is voorzien van meerdere draaiwielen waarmee je eenvoudig je diafragma, sluitertijd en ISO kunt instellen. Je kunt merken dat Nikon hierbij gekeken heeft naar de spiegelreflexcamera’s

Beeldkwaliteit

De foto’s zijn goed van kwaliteit zoals we gewend zijn van Nikon. Toch merk je dat de sensor een grote beperking is voor deze camera. Dit zie je met name bij de geringe scherptediepte. Hierdoor krijg je een minder mooi bokeh effect zoals we bij andere camera’s gewend zijn.

Concurrenten

Qua prijs zit deze systeemcamera net onder het echte hogere segment camera’s.  Nikon richt echter wel op de professionele fotograaf maar qua prestaties schiet dit toestel wel te kort als we het bijvoorbeeld vergelijken met de Olympus OM-D E-M1. Eigenlijk valt deze camera meer in het segment van de Sony A600.

Voordelen Nikon 1 V3

[yes_list]

  • compact met retrolook
  • kantelbaar LCD scherm
  • supersnelle autofocus

[/yes_list]

Nu Kopen voor € 969,-

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen van deze fotocamera.

Nadelen Nikon 1 V3

[no_list]

  • kleine CX Sensor
  • geen elektronische zoeker
  • duur

[/no_list]

 

Samenvatting

beheerder Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *