Nikon 1 J4

Nikon 1 J4 systeemcamera zwartNikon staat vooral bekend om haar kwaliteit wat betreft de spiegelreflexcamera’s.

Toch heeft het ook de stap genomen om te beginnen met de systeemcamera’s vanwege de toenemende vraag naar compacte fotocamera’s met de kwaliteit van een DSRL.

De Nikon 1 J-serie is in de markt gezet als het instapmodel van Nikon maar inmiddels heeft de S-serie deze plaats ingenomen.

Hiermee is de J-serie dus een middenklasse geworden van de Nikon systeemcamera’s. De Nikon 1 J4 is de opvolger van de J3 en is in 2014 uitgekomen en is te koop vanaf € 599,-

Je koopt de Nikon J4 standaard met de 10-30mm lens waarmee je in principe een prima lens hebt om te beginnen met fotograferen.

Autofocus van Nikon 1

De systeemcamera’s van Nikon staan bekend om snelheid. Deze fotocamera’s zijn één van de snelste waardoor je veel foto’s kunt maken die goed scherp zijn. Één druk op de knop en je camera stelt al scherp en je kunt direct de foto nemen.

Nikon heeft voor elke camera gekozen om een 1 inch sensor te gebruiken met 18,4 megapixels. Het gaat hier om een CX sensor die beduidend kleiner is dan zijn concurrenten. Dit merk je helaas ook in de kwaliteit van de foto’s.

Het nadeel van deze kleine CX sensor is dat de Nikon systeemcamera’s daardoor altijd achterop zullen lopen ten opzichte van concurrerende camera’s met een APS-C of MFT-sensor. Dit heeft betrekking op het gebied van ruis, scherpte, dynamisch bereik en resolutie.

Toch is dat niet altijd even duidelijk merkbaar, want de Nikon 1 J4 doet het zeker niet slecht op de hoge lichtgevoeligheden. Zeker ten opzichte van een compactcamera’s doet hij het stukken beter.

Scherptediepte (bokeh effect)

Een ander belangrijk verschil is scherptediepte (wazige achtergrond): door de kleine XC sensor is het erg moeilijk om een onscherpe/wazige achtergrond te creëren. Als je een portret foto wit maken met een onscherpe achtergrond zul je kunstjes moeten uithalen of gebruik maken van een lichtsterke lens (zoals de 18mm f1.8 prime) of het gebruik van een telelens.

Toch heeft de kleine sensor niet alleen nadelen, maar ook voordelen. Dan zien we vooral terug bij de objectieven van Nikon. Door het kleine sensorformaat kunnen die veel kleiner en compacter zijn.

Dat zien we vooral terug bij de telelenzen, zoals de 30-110mm. Of nog beter: de nieuwe 10-100mm superzoom. Die is voor een superzoom (gelijk aan 27-270mm) echt bijzonder klein en compact, mede omdat hij enorm uitschuift.

Dat is het grote voordeel van een camera met een 1 inch-sensor; je kunt op stap met een fatsoenlijke lens die samen met de camera gewoon in je jaszak past.

Scherm en overige opties

Dit toestel beschikt helaas niet over een kantelbaar scherm en heeft helaas ook geen touchscreen. Met 3″ is het een standaard LCD scherm zonder veel extra’s.

Net zoals zijn voorgangers kun je helaas niet door middel van het draaiwiel bovenop de PASM standen bepalen. In mijn ogen een echt gemis dat dit alleen via het menu kan.

De camera beschikt zoals de meeste camera’s over WiFi en een Full HD video mogelijkheid.

Voordelen Nikon 1 J4

[yes_list]

  • zeer snelle autofocus
  • compacte objectieven

[/yes_list]

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen van deze camera.

Nadelen Nikon 1 J4

[no_list]

  • kleine 1″ sensor
  • PASM standen via het menu
  • beperkte mogelijkheden met scherptediepte
  • geen touchscreen

[/no_list]

Systeemcamera van Nikon Kopen?

Wil je graag de Nikon 1 J4 kopen? Hier vind je de beste koop voor een J4 waarbij de 10-30mm kitlens inbegrepen is.

Nu Kopen voor € 599,-

Samenvatting

beheerder Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *