Nieuwe camera voor de vakantie

vakantiefoto corfuHet is mei 2015 en de vakantieperiode zit er weer aan te komen en dat is voor velen het moment om weer te kijken naar een nieuwe camera. Met je telefoon kun je tegenwoordig behoorlijke foto’s maken maar er gaat toch echt niets boven een echt fototoestel.

Je hebt vaak net wat meer opties en de kwaliteit voor het afdrukken is vaak stuken beter. Omdat je op vakantie gaat moet je er rekening mee houden dat het niet altijd handig is om je volledige camera uitrusting mee te nemen. Een spiegelreflexcamera heeft vaak grote lenzen die je mee moet nemen en een compactcamera mist vaak net de kwaliteit die je graag wilt hebben.

Een systeemcamera komt daarom goed van pas. Het heeft de beeldkwaliteit van een spiegelreflex camera en de compactheid van een compactcamera. Hieronder probeer Ik je een advies te geven voor een systeemcamera voor vakantiefoto’s.

Wat is nou de ideale vakantiecamera?

Om hier een antwoord op te geven is het goed om te weten wat voor soort vakantie je hebt en wat voor soort foto’s je wilt gaan maken. Een rondreis door de tropen vereist iets anders dan een strandvakantie of een stedentrip. Ben je echter nieuwsgierig waarom ik op dit moment (mei 2015) de Olympus E-PL6 de beste systeemcamera vind voor op vakantie? Scroll dan direct naar beneden.

Zoom

superzoom voor vakantiefoto?Veel mensen willen graag en camera met veel zoom en groothoek. Een zogenaamde allround lens die overal voor te gebruiken is. Hiermee kun je goed inzoomen op onderwerpen die veraf zijn en heb je voldoend groothoek om een overzichtfoto te maken. Toch moet je je af vragen of dit is wat je echt wil. Een groot zoom bereik houdt in dat je concessies moet doen omdat de beeldkwaliteit bij een grote zoom vaak tegenvalt. Tenzij je een professioneel objectief hebt, alleen zul je dat ook merken in de prijs.

Persoonlijk vind ik enige zoom altijd handig maar ik heb nooit een superzoom. Ik probeer dan door een paar stappen voor of achteruit te maken mijn compositie goed te krijgen.

Scherptediepte

Wat ik vaak hoor van anderen is dat ze het zo mooi vinden dat de achtergrond ‘wazig’ is en het onderwerp scherp. Dit heeft eigenlijk alles te maken met het diafragma van de lens. Hoe kleiner het F-getal hoe meer scherptediepte je kunt krijgen.  Alles onder F/2.8 geeft al een prachtige wazige achtergrond.  Vind je dit soort foto’s mooi dan raad ik je aan om te kijken naar een lens waarbij er sprake is van een groot diafragma (is een klein F-getal). Bij systeemcameras zijn dit de zogenaamde pancakes (pannenkoek omdat ze zo plat zijn).

Over het algemeen zijn dit vaak vaste brandpuntsafstanden. Dit houdt in dat de lens niet kan zoomen, wil je wel zoomen en een groot diafragma dan zul je wel een ruim budget moeten hebben.

Het is soms even wennen maar je maakt er echt prachtige foto’s mee. Kijk bijvoorbeeld maar eens op:

vakantiefoto 50mmregen 50mm fotofoto van een roos met 50mmThe TreeJust Hangingminolta SLR (film) ,Tamron af 70-210mm  f2.8 SP LD+X2

Budget

Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk jouw budget. Hoewel het vakantiegeld vaak in mei wordt gestort heeft niet iedereen hetzelfde budget.  Op basis van jouw budget en je wensen kun je een geschikte camera uitzoeken. In het overzicht van de beste systeemcamera voor 2015  kun je per prijsklassen een camera vinden. Ik ben uitgegaan van een gemiddelde uitgave dat je doet bij de aanschaf van een nieuwe camera en dat ligt rond de € 500,-

Natuurlijk zijn er goedkopere camera’s maar je wilt ook mooie foto’s maken ná de vakantie. Met een systeemcamera kun je in ieder geval een tijd vooruit omdat je vaak van lens kunt wisselen.

Olympus E-PL6

olympus pen e-pl6 met 14-150mmDe PEN E-PL5 was één van de beste systeemcamera’s gezien de prijs en de kwaliteit. De opvolger, de E-PL6 is minstens net zo goed. Standaard krijg je een 14-42mm kitlens bij. In principe is dit een prima lens om mee te fotograferen omdat je voldoende groothoek hebt en ook kunt inzoomen. Toch kun je niet heel veel inzoomen en daarom is de 40-150mm lens een welkome aanvulling.

Bij camerashop.nl hebben ze voor de vakantie van 2015 een prachtige aanbieding die je eigenlijk niet kunt laten liggen. Voor nog geen € 500,- heb je een prachtige snelle systeemcamera met maar liefst 2 objectieven waarmee je een heel groot bereik krijgt.

Nu Kopen voor € 499,-

beheerder Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *