Fujifilm XT1

fujifilm xt1Fujifilm heeft in 2012 een eerste echte systeemcamera uitgebracht die gericht was op de professionele fotograaf, de X-Pro1.

Met de Fujifilm XT1 hebben ze wederom een prachtige camera op de markt gebracht die velen zullen verbazen.

De retrolooks van een analoge spiegelreflexcamera zorgen ervoor dat deze camera een klassieke uitstraling heeft. Je kunt deze camera kopen vanaf € 1.499,- inclusief kitlens (18-55mm + beeldstabilisatie)

Nu Kopen voor € 1.499,-

Retro design

Dit toestel straalt echt het retro gevoel uit. Het zwarte imitatieleer en de stevigheid typeren de looks van jaren geleden. We zien het ook terug aan de vele traditionele draaiwielen die de camera rijk is, zoals de draaiknop waarmee je de ISO gemakkelijk programmeert.

Hierdoor combineer je niet alleen de optimale beeldkwaliteit bij weinig licht, maar heb je ook een handig overzicht hoe de camera op dat moment is ingesteld. Zeer praktisch en overzichtelijk voor de straatfotograaf die het beste uit elke lichtsituatie wil halen.

De X-T1 is weatherproof (wind- en waterdicht), koudebestendig tot -10 graden Celsius, gebouwd van een magnesiumlegering voor degelijkheid.

Door de ergonomische grip houdt de camera goed vast en voelt de camera stabiel aan.

Elektronische zoeker

Bij een systeemcamera telt het gebruiksgemak minder en is vooral goed zicht op je compositie van belang. Bij een spiegelreflexcamera heb je altijd helder zicht via de optische zoeker.

Bij systeemcamera’s is een elektronische zoeker niet standaard en door het ontbreken van de spiegel is het beeld niet altijd even helder. Maar bij slecht licht is vooral de elektronische zoeker je ideale gereedschap om je onderwerp te kaderen. De XT1 heeft niet alleen een enorm grote, maar vooral ook een zeer gedetailleerde EVF (Electronic View Finder) in het toestel gezet.

Hierdoor kun je, ondanks dat het elektronisch is, een goede compositie maken. De zoeker biedt je zelfs een aparte detailweergave van je scherpstelpunt.

Handig voor wie graag manueel (met de hand) scherpstelt. Bij grote diafragma’s kun je dat door deze ‘focus peaking’ heel nauwkeurig doen.

De kwaliteit van deze zoeker is een enorm pluspunt ten opzichte van de Olympus OM-D EM1 en de Sony A7.

Sensor Fujifilm XT1

Een 16,3 megapixel X-Trans cmos II sensor is aan boord bij de XT1. Een prachtig sensor op APS-c formaat die groter is dan de systeemcamera’s van Olympus en Nikon maar kleiner is dan de Fullframe sensor van de Sony A7.

De kwaliteit van de afbeeldingen is bijzonder goed, zowel bij hoge als lage ISO waarden. Ik durf te zeggen dat de kwaliteit van de foto’s te vergelijken is met spiegelreflexcamera’s in het hogere segment (bijv. Canon EOS 5DII).

Voorbeeldfoto’s XT1

Sunrise over lake Judarn in StockholmXT1Lake LuxembourgGásirArakawa of night

Alternatieven Fujifilm XT1

Wanneer je overweegt om deze camera aan te schaffen ben je al voornemend om een groot bedrag te betalen voor een fototoestel. Welke andere camera’s zijn de alternatieven voor de XT1 als we kijken naar kwaliteit en gebruikersgemak?

Olympus Om-D E-M1

olympus OM-D E-M1Het vlaggenschip van Olympus is de E-M1. Deze camera is qua prijs vergelijkbaar maar heeft een kleinere beeldsensor. Hierdoor kun je minder scherptediepte creëren in je foto’s. Ben je gek op een mooie wazige achtergrond dan kun je beter voor de XT1 gaan.

Hecht je echter meer waarde aan snelheid en een groter aanbod van objectieven dan kun je beter kiezen voor de Olympus OM-D E-M1.

[yes_list]

 • Sneller
 • groter aanbod lenzen

[/yes_list]

[no_list]

 • Kleinere sensor
 • Beeldkwaliteit iets minder
 • Groter van formaat

[/no_list]

Sony A7

De Sony A7 moet het echt hebben van zijn Fullframe sensor. Hierdoor kun je bijna alle lenzen gebruiken met een adapter. Is een Fullframe sensor geen must dan zou ik sowieso voor de XT1 gaan omdat de verschillen in kwaliteit minimaal zijn.

 

[yes_list]

 • Fullframe sensor

[/yes_list] [no_list]

 • Langzamer
 • Duurder
 • Minder goede zoeker[/no_list]

beheerder Auteur

Comments

  Marcel van Boxtel

  (13 februari 2017 - 9:34 pm)

  Dag, ik ben me aan het oriënteren op een Fuji systeemcamera. Ik twijfel erg tussen de X-T1 en de X-T2. Enerzijds wil ik meteen voor de X-T2 gaan, maar deze camera is aardig aan de prijs, en ik ben aan amateur. De X-T1 is inmiddels vriendelijker geprijsd, maar ik vraag me af of ik dan een goede keuze maak. De camera dateert uit 2014… Met de X-T2 ben ik natuurlijk helemaal up-to-date, met een complete en kwalitatief goede camera.

  Ik denk echter dat de X-T1 voor mij wel geschikt is, ik vraag me alleen af of de X-T1 niet achterhaald is inmiddels.
  Marcel

   beheerder

   (22 februari 2017 - 7:28 pm)

   Beste Marcel,

   de XT2 is in alle opzichten beter dan de XT1. Normaal gesproken hebben “opvolgers” minimale verbeteringen. Dit is bij de XT2 wel anders. De nieuwe X-Trans CMOS III sensor (zelfde als de X-Pro2) is een enorme verbetering. Daarnaast heeft de XT2 een snellere processor en is het lichtgevoeliger dan zijn voorganger. Of al deze verbeteringen zijn meerprijs kan rechtvaardigen is aan de koper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *