Fujifilm X-T10

Fujifilm X-T10 reviewMet de introductie van de Fujifilm X-T10 heeft Fujifilm wederom een prachtige systeemcamera op de markt gebracht. Met deze camera maakt Fujifilm een kleinere en vooral goedkopere variant, met bijna dezelfde specs als de X-T1.

Nu Kopen voor € 799,-

Voor € 799 krijg je een camera inclusief 16-50mm lens. Een kwalitatief goede lens waarmee je in ieder geval voor reguliere foto’s goed uit de voeten kunt.

Het uiterlijk van de Fujifilm X-T10 is vergelijkbaar met de rest van de X-serie; retro. De zilveren uitvoering ziet eruit alsof je er aan de achterkant een filmpje in kunt stoppen om analoog foto’s te gaan schieten.

Onder het deel dat erg op een prismahuis lijkt, zit een fraaie high-res oled elektronische zoeker en een slim verborgen miniflitser. Aan de achterkant van de camera vind je het deels kantelbare scherm. Dit scherm heeft helaas geen touchscreen.

Uiterlijk en design

Net zoals bijna alle camera’s van Fujifilm is ook deze camera één met een retro uiterlijk. Je hebt de keuze uit een zwarte of zilverkleurige model. Dit model is iets compacter dan de X-T1 en met een gewicht van 381 gram (inclusief accu) ook iets lichter.

De boven- en onderkant van de behuizing zijn gemaakt van aluminium. Dit voelt goed aan in de hand. In tegenstelling tot het topmodel is de X-T10 niet voorzien van afdichtingen tegen vocht en vuil. Wel heeft het nieuwe model een kleine ingebouwde flitser, die ontbreekt bij de FujifilmX-T1.

De looks hebben wel wat weg van een traditionele spiegereflex camera. De mooie grote elektronische zoeker is daar een goed voorbeeld van.

Fujifilm X-T10 achterkant

Fujifilm X-T10 zijkant zilver

Bediening

Net zoals bij de Fujifilm X-T1 vind je bovenop het toestel drie grote draaiknoppen. Met deze draaiknoppen aan de rechterkant van de behuizing kun je de sluitertijd en de belichting instellen. Links van het toestel vind je een draaiwiel om te kiezen tussen de diverse fotografeersnelheden, bracketing en de filmfunctie. De X-T1 bevat op die plek een knop voor het kiezen van de juiste ISO-waarde.

De X-T10 beschikt daarnaast over twee draaiwieltjes die je met je duim en wijsvinger moet bedienen. Het aantal knoppen op de achterzijde is hetzelfde als de X-T1. De ‘Focus Assist’-knop is verdwenen, maar er is een extra Fn-knop (funcite knop) op de camera geplaatst. De Q-knop biedt je snel toegang tot een menu op het achterscherm, waar de belangrijkste opties ingesteld kunnen worden.

Sensor Fujifilm X-T10

Dezelfde 16,3 megapixel X-Trans cmos II sensor van de grote broer (X-T1) is aan boord bij de X-T10. Een prachtig sensor op APS-c formaat die groter is dan de systeemcamera’s van Olympus en Nikon maar kleiner is dan de Fullframe sensor van de Sony A7.

De kwaliteit van de afbeeldingen is bijzonder goed, zowel bij hoge als lage ISO waarden.

Ondanks dat de sensor al wat ouder is en qua resolutie wat achterblijft bij de APS-C-concurrentie, levert het in RAW en jpg nog steeds prachtige resultaten. Datzelfde geldt voor de autofocussnelheid die dankzij de fasedetectie-sensoren op de chip en de nieuwe firmware van de beeldprocessor ook bij bewegende objecten snel en correct werkt.

Verschil met de X-T1

Hoewel de snelheid en autofocus van de X-T10 gelijk is aan de X-T1 ) zelfde sensor en processor, is de buffercapaciteit van de nieuwe fotocamera een stuk kleiner dan het topmodel. Volgens de technische specificaties kun je met de X-T10 maximaal 8 jpg-foto’s achter elkaar maken op de hoogste snelheid.

De X-T1 kan een reeksopname van 47 jpg-bestanden schieten. Dit is beduidend meer.

Hoeveel RAW-bestanden er in de buffer van de X-T10 passen zal uit een test moeten blijken, de specificaties maken hier geen melding van.

Voorbeeldfoto’s X-T10

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van foto’s gemaakt met de Fujifilm X-T10.

Museu BerardoOn the RoadDSCF8368Autumn leavesDSCF5259DSCF5249Sunrise

Voordelen

[yes_list]

  • Uitstekende kwaliteit foto’s
  • Goed prijs/kwaliteitverhouding
  • Retro design
  • Grote elektronische zoeker

[/yes_list]

Nadelen

[no_list]

  • Langzamer dan X-T1
  • Niet wind- en waterdicht
  • Geen touchscreen[/no_list]

Nu Kopen voor € 799,-

beheerder Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *