Fujifilm X-M1

fujifilm X-M1 systeemcamera zilverFujifilm is een relatief onbekend merk als we het bijvoorbeeld vergelijken met Canon en Nikon. Toch heeft dit merk een zeer goede naam wat betreft de systeemcamera’s. De Fujifilm X-M1 is daar een goed voorbeeld van.

Deze systeemcamera uit december 2013 maakt gebruik van dezelfde sensor als de professionele systeemcamera’s van Fujifilm.

Alleen de prijs is een stuk lager dan de hogere segment camera’s, namelijk vanaf € 499,- Vanwege het succes is deze camera alleen nog maar leverbaar met 2 lenzen voor € 549,-

Nu Kopen voor € 549,-

Design en body

Er is gekozen voor een retro design die in 3 kleuren te verkrijgen is, zwart/zilver, bruin/zilver en geheel zwart. Persoonlijk vind ik de zwart/zilveren versie het mooiste. De camera voelt degelijk aan maar je merkt toch dat er gebruik gemaakt is van relatief goedkopere materialen. Dit is dan ook het grote verschil ten opzichte van de duurdere modellen.

Voor € 499,- krijg je de Fujifilm X-M1 inclusief een 16-50mm XC objectief. Dit is één van de betere objectieven die er zijn. Daarnaast heeft deze camera een resolutie van 16,3 megapixels.

design fujifilm X-M1 kleuren

Op de achterzijde van de camera vinden we een kantelbaar LCD scherm van 3 inch. Helaas heeft dit scherm geen touchscreen.

De X-M1 heeft geen elektronische zoeker en er is helaas ook geen mogelijkheid om deze als optie er op te zetten. Je zult dus je composities via het LCD scherm moeten maken.

Op de bovenkant vinden we twee  draaiwieltjes terug waarmee je diverse functies kunt instellen. De camera ligt prettig in de hand en de knoppen zijn ergonomisch verdeeld over de body en met één hand te bedienen tijdens het fotograferen.

De sluitertijd en diafragma zijn eenvoudig te wijzigen met de verschillende draaiwieltjes en de belangrijkste instellingen zijn eenvoudig bereikbaar via de snelkeuze, Q-knop.

fujifilm X-M1 bovenkant zilver

Snelheid en autofocus

De X-M1 heeft niet de allersnelste autofocus en dat kan soms wat irritatie opleveren. Bij wat minder licht heeft de camera moeite om snel scherp te kunnen stellen.

Met een FPS van 5,6 kun je maximaal 5 foto’s in JPG per seconde schieten. Hoewel dit niet supersnel is is het in de praktijk voldoende. Wil je een snellere camera dan kun je beter naar de Olympus OM-D E-M10 kijken.

Kwaliteit foto’s

De beeldkwaliteit van deze camera is zeer goed. Je kunt mooie contrastrijke en scherpe foto’s maken. Dit komt mede door de zeer goede objectieven die Fujifilm maakt (de XC serie) en daarnaast speelt de CMOS sensor een grote rol. De sensor heeft een APS-C formaat wat inhoudt dat de sensor groter is dan vergelijkbare toestellen van bijvoorbeeld Olympus en Nikon. Met de krachtige EXR processor II heb je zo een ideale combinatie voor scherpe foto’s.

De sensor van de X-M1 is hetzelfde als de XPro-1 en heeft een onregelmatige RGB-kleurgevoeligheid, wat hem minder gevoelig maakt voor moiré. De systeemcameracamera heeft geen filter meer nodig, dus krijg je scherpere foto’s.

Voordelen van de X-M1

[yes_list]

  • objectieven van goede kwaliteit
  • goede sensor met APS-C formaat
  • goede beeldkwaliteit

[/yes_list]

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen van deze camera.

Nadelen

[no_list]

  • geen viewfinder, ook niet als optie
  • niet supersnel

[/no_list]

Fujifilm X-M1 kopen?

Ben je van om deze systeemcamera te kopen? Vergelijk dit toestel met andere vergelijkbare toestellen en weeg de voor- en nadelen af. Je kunt deze camera al voor € 549,- inclusief 16-50mm kitlens en 50-230mm kopen bij bijvoorbeeld bol.com.

Nu Kopen voor € 499,-

beheerder Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *