Fotocamera kopen?

Ben je gek op fotograferen en vind je het tijd om een nieuwe camera te kopen? Weet je echter niet welke camera je moet kopen lees dan dit artikel.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuw fototoestel?

De systeemcamera staat qua formaat en gewicht dicht bij een compactcamera. De prestaties doen echter niet onder voor een spiegelreflexcamera. Een systeemcamera is voor velen dan ook de perfecte middenweg tussen formaat en kwaliteit.

Waarom een systeemcamera kopen?

Panasonic Lumix DMC-GM1Wil je serieus aan de slag gaan met digitale fotografie, of ben je uitgekeken op je huidige compactcamera? De meest logische stap lijkt dan die naar een spiegelreflexcamera (DSLR). Maar er is ook een alternatief als je liever iets compact wilt maar wel de kwaliteit van een spiegelreflex.

De systeemcamera heeft eigenlijk het beste van 2 werelden. Een  spiegelreflexcamera is namelijk groot, zwaar en kan onnodig gecompliceerd zijn.

Wanneer kies je voor een systeemcamera?

als;

[yes_list]

  • je zoekt een compacte en lichte camera
  • je zoekt een hoge kwaliteit van de foto’s
  • je wilt objectieven (lenzen) kunnen wisselen
  • je wil zelf de instellingen wijzigen

[/yes_list]

Wanneer kies je niet voor een systeemcamera?

als;

[no_list]

  • het een echt werkpaard moet zijn; de ergonomie en duurzaamheid van een spiegelreflexcamera zijn dan beter
  • je veel functieknoppen nodig hebt; door de compacte body heeft een systeemcamera deze niet
  • je gewend bent een (optische)beeldzoeker te gebruiken; niet elke systeemcamera heeft een zoeker. Ook is de dekking haast nooit 100%

[/no_list]

Standaard objectief

Bij de meeste systeemcamera’s wordt een kitlens (standaard objectief meegeleverd. Dit objectief is ontworpen als een allroundobjectief en zal in de meeste situaties goed te gebruiken zijn. Je zal vanzelf merken dat niet alles wat je wil fotograferen lukt met dit standaardobjectief. Bekijk waar je tegen aanloopt en kies vervolgens het objectief wat dit wél mogelijk maakt.

Wat zijn de beperkingen van het standaardobjectief?

  • Het maximale diafragma is niet erg groot. Meestal f/3.5 of 5.6. Dit betekent dat de lens minder goed inzetbaar is in situaties met weinig licht, waar je toch een snelle sluitertijd nodig hebt.
  • Het bereik van de lens is beperkt. Je kunt met een standaardobjectief niet ver inzoomen.
  • De beeldkwaliteit en het bereik van het standaardobjectief is niet geoptimaliseerd voor één specifiek doel. Zo kun je bijvoorbeeld geen macro-opnamen maken. Hier heb je een macro-objectie voor nodig, dit objectief is speciaal voor dit doel ontworpen. Bekijk de keuzehulp voor objectieven, om per situatie te bepalen welk objectief je nodig hebt.

LCD scherm of viewfinder (zoeker)

omd em10 kantelbaar schermBen je gewend om door een zoeker te kijken wanneer je fotografeert, of gebruik je het scherm achter op de camera? Tegenwoordig heeft elke fotocamera een LCD-scherm met live beeld. Op dit scherm kan je niet alleen de compositie van de foto bepalen, maar kan je vaak ook al zien wat de effecten van bepaalde instellingen of filters zijn.

Je hebt dus al een hele goede preview van hoe de foto eruit gaat zien. Sommige systeemcamera’s hebben ook een elektronische viewfinder, een kleine zoeker aan de bovenkant van de camera.

Waarom dan toch een viewfinder?

Een viewfinder blokkeert het omgevingslicht zodat je, zonder afleiding, je onderwerp kunt zoeken.
Als je een viewfinder gebruikt, moet je de camera automatisch dicht bij je lichaam houden. Dit zorgt voor een stabielere houding en minder bewogen foto’s.

Bewegende onderwerpen fotograferen?

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een systeemcamera is de hoge snelheid waarmee je kan fotograferen. De technologie van de systeemcamera maakt het mogelijk om continu te kunnen focussen en fotograferen. De snelheid waarin een camera kan fotograferen wordt aangegeven in het aantal frames per seconde (fps.).

Wanneer je serieuze actie wilt fotograferen, heb je een snelheid nodig van minstens 5 fps. En omdat de systeemcamera op snelheid is ontworpen, is er bijna geen model wat deze snelheid niet haalt. Je kunt de hoge snelheid van de camera ook inzetten om ervoor te zorgen dat je altijd de beste foto kunt kiezen uit een serie of om een stop-motion filmpje te maken.

Deze systeemcamera’s staan bekend om hun snelheid;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *